Tko o čemu – HUKI o društvenom poduzetništvu!

Za početak, kako svaki udžbenik nalaže, bilo bi dobro definirati glavne pojmove. Prvi među njima je, uočit ćete, društveno poduzetništvo.


Što je društveno poduzetništvo?

Društveno poduzetništvo je najjednostavnije opisati kao poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit odnosno višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice.
 

Stanje u Hrvatskoj

Premda je u Hrvatskoj manje poznato, društveno poduzetništvo pojavilo se još u 19. stoljeću i to kao odgovor na probleme uzrokovane promjenama u tadašnjim gospodarskim sustavima diljem Europe (navesti koji su to problemi i dodati trotočje).
 
Procvat društvene ekonomije i društvenog poduzetništva donijele su osamdesete godine.
 
Pitate se zbog čega?
Najviše iz razloga što se tradicionalna ekonomija nije znala nositi s problemima poput dugotrajne nezaposlenosti, socijalnog isključivanja, loših životnih uvjeta u ruralnim predjelima, zdravstva, obrazovanja…
 
Većinu onoga što u Republici Hrvatskoj smatramo dobrim primjerima društvenog poduzetništva pokrenule su organizacije civilnoga društva, a neke od njih ćete upoznati tijekom HUKI Edu-a. Kroz HUKI Edu provodit će se jednodnevne informativne radionice o društvenom poduzetništvu te primjerima dobre prakse, uključujući i sami Hrvatski ured za kreativnost i inovacije. 
 

Što zapravo želimo reći?

Izravan utjecaj rada društvenih poduzeća prepoznat je jer svojim djelovanjem nadopunjuje usluge od javnog interesa koje institucije ili privatna poduzeća nisu u mogućnosti kvalitetno obavljati. Ono doprinosi uravnoteženom korištenju i raspodjeli raspoloživih resursa u korist lokalne zajednice i u konačnici generira nova radna mjesta u svojim područjima djelovanja.

Vrste društvenog poduzetništva

Kada govorimo o vrstama društvenog poduzetništva, naravno da postoji više vrsta. Odavno je to svima jasno. 🙂 Za vas izdvajamo četiri prepoznata modela društvenog poduzetništva primjenjiva u cijelom svijetu.
 
Community SE – Nastoji služiti društvenim potrebama lokalne zajednice na malom zemljopisnom području.
 
Non-profit SE – Usredotočeni na društvenu, a ne na materijalnu dobit, što znači da socijalnoj dobiti daju prednost nad tradicionalnim poslovnim potrebama.
 
Transformational SE – Usredotočeni na stvaranje poslovanja koje može zadovoljiti društvene potrebe koje vlade i druga poduzeća trenutno ne zadovoljavaju.
 
Global SE – Ovi poduzetnici nastoje potpuno promijeniti društvene sustave kako bi zadovoljili velike društvene potrebe na globalnoj razini.
 

Budućnost društvenog poduzetništva

Društveno poduzetništvo u našem je podneblju još uvijek u začecima te usporedno s razvijenim, pretežito zapadnim zemljama, u fazi početka. Upravo kroz projekt “Fair share model razvoja društvenog poduzetništva među mladima” HUKI radi na podizanju svijesti među mladima u Hrvatskoj o dobrobitima društvenog poduzetništva. Tradicionalna ekonomija sve se više polako pretvara u ekonomiju održivosti te će društveno poduzetništvo zasigurno odigrati veliku i važnu ulogu u budućnosti domaćeg, ali i globalnog gospodarstva. 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.