Održana početna konferencija projekta

U sklopu projekta “Fair share model razvoja društvenog poduzetništva među mladima” u petak 18.12.2020. održali smo početnu konferenciju projekta u online okruženju.

Konferencija je okupila više od 80 sudionika, stručnjaka iz društvenog poduzetništva, predstavnika udruga civilnoga društva, studenata, ali i ostale zainteresirane za temu društvenog poduzetništva.

U uvodnom dijelu konferencije sudionici su upoznati s radom udruge Hrvatski ured za kreativnost i inovacije te s teorijom o FairShares modelu poslovanja društvenih poduzeća te projektom “Fair share model razvoja društvenog poduzetništva među mladima”. U sklopu projekta HUKI će osposobiti 20 nezaposlenih članova udruge s praktičnim znanjima putem edukacija iz područja društvenog poduzetništva, poslovnih strategija, mekih vještina i event menadžmenta kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Uz osposobljavanje članova, cilj projekta je i razvoj gospodarske djelatnosti HUKI društvenog poduzeća po inovativnom FairShares poslovnom modelu društvenog poduzetništva.

Početna konferencija obuhvatila je i panel raspravu “Društveno poduzetništvo kao sredstvo oporavka (za izlazak iz krize)”, uz stručnjake iz područja društvenog poduzetništva: Jelena Anđelić, ACT Grupa, Filip Brničević, udruga O.A.ZA., Tijana Tešija, udruga Mi, Filip Trezner, Izvan fokusa i Sonja Vuković, udruga Slap. Panelom je moderirala Gordana Ćorić predavačica na Veleučilištu VERN’ specijalizirana za poduzetništvo i poslovnu etiku. Donosimo vam i glavne zaključke rasprave:

  1. Društveno poduzetništvo još uvijek nije dovoljno prepoznato kao model poslovanja u Hrvatskoj.

  2. Društvena poduzeća često su i pokretač pozitivnih društvenih promjena bilo u pogledu stvaranja novih radnih mjesta, rješavanja ekoloških izazova ili problema osjetljivih skupina.

  3. Zelena ekonomija, zeleno poduzetništvo i društveno odgovorno poslovanje europski su fokus za razdoblje koje slijedi čime društveno poduzetništvo i institucionalno postaje prepoznato kao jedan od modela za izgradnju jakih ekonomija i održivih društava.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.